torsdag, maj 10, 2007

fo faenden, lär er sålla information!

man skulle kunna tro att bloggare är sådana som tröttnat på slaskmedias drastiska vändningar eller att de kanske vill ge sin åsikt om vad som händer i världen. man skulle kunna tro att bloggare var lite medvetna om hur sensationsmedia fungerar men tyvärr, så verkar inte vara fallet.

att söka information från mer än en källa verkar inte heller vara populärt så nätbuddies, ett enkelt tips:
google.
google är er vän och kan ge er hur många källor som helst varav en hel del är lite mer trovärdiga än våra kvällstidningar vars journalister inte verkar vara alltför kunniga i engelska språket, alternativt gillar att utesluta överflödiga ord som ger historian en liten annan vändning.
precis som viskningsleken vi alla lekte när vi var små, så är chansen att påträffa sanningen större ju närmare utgångspunkten man söker sig.

när en köttätare svälter ihjäl sitt barn så blir det inte rubriker om personens diet utan om svält, och så borde även fallet vara här, men tyvärr säljer det inte några tidningar. att skriva om en fattig familj som svälter ihjäl sitt barn eftersom det inte har råd att köpa vegansk bröstmjölksersättning då bröstmjölken sinar, det ger inte heller några slaskiga rubriker, så man väljer ut några snaskiga detaljer och skriver om det.
och för er som inte vet att kloka människor faktiskt kan ta kloka beslut i sina veganska liv, så finns följande sida med lite mer info. tyvärr är det även så att vara vegan inte är alltför billigt i vårt stora land i väst, så fattigdom och vegansk livsstil går inte hand i hand, utann snarare fattigdom och snabbmat.

2 kommentarer:

Gisela sa...

Håller med dig och blir också sur över att man inte kan se med egna ögon ibland. Hade en pedofil varit vegan hade det givetvis påpekats, trots att kanske inte det hade haft absolut någonting med saken (pedofilibrottet) att göra.

Samtidigt håller jag inte riktigt med om att det är dyrt att vara vegan. Det beror helt på hur bekväm man är, tycker jag. Sojamjölk som man gör själv går loss på ca 1-2 kr/litern, hemmagjorda linsbiffar kostar nästan ingenting. Är man bekväm (som även jag är men nu till sommaren kommer jag tvingas tänka om) köper man kanske istället sojamjölken för 13 kr/litern och de färdiga vegobiffarna för 30-40 spänn, men det behöver man ju egentligen inte.

Nå ja, bra att du skriver om det här i alla fall, det visar ju att någon fortfarande tänker själv (ja, jag är rätt krass).

schmut sa...

det hela utspelade sig i USA och de har inte riktigt samma förutsättningar.

glöm ej att all tid är pengar. köpa, förbereda, laga och äta. all tid, inte bara den du ägnar åt att göra något utan även den energi som går åt eftersom man trots allt betalar för energi.

du har inte samma föräldraförsäkring eller sjukförsäkring här som där så chansen är ganska stor att åtminstone en av föräldrarna jobbade dubbelt. även om man föder hemma tillkommer kostnader. den andra har haft en unge att ta hand om och nyfödda barn är ett heltidsjobb. vem har haft tid då fixat vegankosten?!....vilket med all sannolikhet har inverkat till varför mammans bröstmjölk sinade (vilket inte ens anges i den svenska artikeln där man tar för givet att de inte ville ge bröstmjölk). de försökte ge vegankost som komplemment eftersom de inte hade råd med veganersättningen.

som sagt är det attans sällan stormarknader finns i de fattiga områdena utan de ligger i övre medelklassområden eftersom sådana anses vara säkrare. det har angetts vara ett stort skäl till varför de fattigare i USA tagit snabbmaten till sitt hjärta; den är billig, kräver ingen tid och är de enda ställena som vågrar placera sig i alla områden.
att få tag i rena livsmedel kräver oftast att du har mycket tid eller pengar, så om du saknar det ena eller det andra, får du kompensera med det andra. är du då arbetarklass är chansen mindre att du kan klara att hålla dig till vegankost.

de flesta veganvänner jag har i USA är inte arbetarklass utan har alla medelklassbakgrund och högskoleexamen. medans de pluggat så har de antingen levt på föräldrarna eller inte hållt strikt på sin kost, för det är inget alternativ då de flesta jobbat extra för att ha råd att plugga.

även om det där gäller USA så är det inte så stor skillnad här egentligen eftersom tid är pengar. ju mindre tid du har, desto mer kan du tänkas betala för att få mer tid över till att umgås, slappna av eller vad som. det finns ju ett skäl till varför folk köper billiga halvfabrikat... det blir enklare och billigare än att göra egna hoisinrökta tofubiffar med quinoasallad om du har två ungar och en partner som ska ha mat innan läggdags.