fredag, augusti 10, 2007

nämen, du är inte sjuk, du är bara lite självmordsbenägen

ibland får jag för mig att det är 1 april året runt. ja, antingen det eller så saknar jag något som gör att jag förstår vad folk egentligen menar med vad de tänker och säger.
ett bra exempel är

"Vem ska inte vara sjukskriven för utmattningssyndrom?
– Det är en person som upplever lätta besvär som egentligen är kopplade till livssituationen, besvär som man kanske får lära sig att hantera men som egentligen inte är sjukdom."
från Sydsvenskan
så tanken är att om det inte är klassat som en sjukdom så är du inte sjuk? du må inte kunna gå, sova, prata eller leva, men det är ingen sjukdom och du bör arbeta?
frågan är om man tar bort benämningen och tar bort pengarna, kommer inte problemet att kvarstå? kommer det inte bara att flytta på sig ett steg och kanske istället synas som ökad mängd socialbidragstagare?

om vi slutar med att kalla rånoffer för rånoffer och istället säger att de är individer med förlorad egendom, så syns de inte i statistiken som just rånoffer och allt blir frid och fröjd, visst?!

regler gör ju inte att problemen försvinner om orsaken finns kvar. borde inte den viktiga frågan vara varför blir folk utbrända? vilka blir utbrända? kan vi se några mönster och kanske förutse vilka som kommer att gå på knäna senare i livet?
jag tror knappast att 'utbrändhet' är en ny diagnos utan det är bara en ny benämning på ett gammal problem. skillnaden är att nu har vi börjat fånga in folk innan de går ner sig totalt. förr fanns det inte lika stort skyddsnät så folk självmedicinerade eller blev kallade hispiga. depressioner fanns men de syntes inte ute i samhället som just depressioner, det var folk som hamnade på hem eller på gatan.

(läs gärna kommentarerna till artikeln och tänk på att dessa individer är era grannar, arbetskompisar och vänner. det är inte bara Försäkringskassan som är kyliga..)

1 kommentar:

Skinhead Barbiedoll sa...

"lätta besvär som egentligen är kopplade till livssituationen".. Mycket lustigt sagt & tänkt av människan som yttrade orden. Dom flesta sjukdomar är väl ett resultat av ens livssituation? Men då det är fysiskt anser dom det förstås vara OK, så fort det är psykiskt finns det ju egentligen inte.

Tycker många. Tycker Försäkringskassan. Tycker inte jag.