söndag, december 09, 2007

you kids give tofu a bad name!


det var mer än 30 minuters kö för att komma in på Vegomässan och väl inne insåg jag hur förvirrande det är att gå från att vara en udda karaktär (kuf om ni så föredrar) till att vara en Svenne. att vara precis som alla andra. en del av en flock, en skock. på Vegomässan är det snarare omnivorer som är undantag, folket med skinnpaj, ullmössa och MUF-medlemskap är det som är kuferna.
man skulle kunna tro att vara en i mängden skulle passa mig som hand i handsken, jag gick ju inte från Madsen till Nilsson för ingenting, men jag tror att flockbeteendet i sig är det jag inte riktigt klarar.

jag har varit vego i ungefär halva mitt liv och under denna perioden har jag inte umgåtts med en annan vego. jag har inte hittat några av slump och jag har inte heller letat upp dem. att ha haft en sidekick med samma veckomeny har känts lika intressant som att ha en sidekick som gillar chockrosa och för korta byxor.
säkerligen har jag varit så hemtam i min eklektiska miljö att jag inte riktigt förstått varför folk grupperat sig enligt musiksmak, politiksmak och matsmak. det har känts fegt, som om man är rädd att tappa sin edge om man inte bara hänger med likasinnade.
kanske har jag i min iver att vara ensam herre på täppan därför omedvetet undvikit likasinnade. kanske är det jag som varit den fördomsfulla? ge mig 50 år till och jag kanske vet svaret.

men tyvärr kom samma känsla över mig på mässan idag - preaching for the masses och klubben för inbördes beundran. det må vara en mässa på hobbynivå men den handlade bara om det unga folket. det unga politiska folket. det unga politiska folket som vill äta billigt och inte kan något om matlagning.
jag är något av en elitist när det gäller mat och jag erkänner det. visst, glädje är viktigare än något men jag vill inte ha shigella eller salmonella med min mat tack!

på något vis låter man ideologin ta över helt och få på mässan verkade ha koll på vad som gäller för att tillaga och servera livsmedel, än mindre personalhygien. där tror jag att man missar en stor klientel - den med pengarna. den som kan påverka med sin plånbok. det kanske inte är så coolt när industripampen Billy blir helt hooked på hemmagjord seitan men det kan göra under för oss med mindre plånböcker när Billy introducerar maten för sina vänner, sitt jobb och kräver att butikerna tar in. det kan också göra under för andra veganer när proffsen hittar dit och inspireras men få som jobbar i kök blir imponerade av en smutsig kantin som stått framme i rumstemp alldeles för länge. you kids give tofu a bad name!

en annan grupp man missar är barnen och barnfamiljerna. den största älskaren av tofu i hushållet är min 1-åring och den mest lättinfluerade i vänskapskretsen är en 11-åring. om vego blir vardag för dem, vilket borde vara en utopia enligt många av oss, så är ju slaget vunnet. det kvittar vad vi gör idag om vi inte får nästföljande generationer att följa efter.
och tyvärr, jag tror inte att skrämseltaktik eller en attityd som får Posh Beckham att verka ömsint, vinner över några som inte redan är halvvägs inne... att inte göra mässan barnvänlig gör ju att många tvekar eller vänder i dörren. om jag inte kan sätta ner mitt barn, servera henne lite mat och visa henne allt det roliga, som det trots allt finns, så kommer jag springa därifrån snabbare än snabbt för barn lever inte på luft och kärlek.

jag hoppas att nästa gång blir bättre. iallafall att attityden och stämningen är bättre. att trängas med en massa ungdomar som tycker att det är pinsamt att mammor med barn kommer på deras coola grej, det är inte min kopp kaffe. då fortsätter jag hellre att hänga på Astrid och Aporna där de faktiskt verkat inse att hushåll inte bara består av ölstinna 20-åringar i kollektiv.

(jag köpte dock en hel del. mestadels färdigförpackat och gjort av proffs. seitankorvarna var undantaget men så var de det som luktade godast i hela hallen)

edit:
men kära Malmö djurrättsaktivister, hur många trådar tänker ni starta om det här innan ni talar ur skägget? det är lite pinsamt att ni har ett lösenordsskyddat forum när ni direktlänkar hit.
7 kommentarer:

Stellan o Lotta sa...

Hmmm, jag natar att jag skulle skilja ut mig för mycket... Skinnbärande eller ullklädd som jag gillar att vara. Min förtsa ranke är att slänga på mig skinnbrallor o min stora kavallerist vinterrock i läder och stolpa in bara för att se hur lång tid det tog innan man fick spö av nån militant minkräddare...Ja jag vet att jag är obstinat, det var just det som var idén. Ingen tanke bara provokation! Haha!

KellyKorv sa...

jag har själv många gånger funderat över det där med mathygien bland vegosar. och framförallt den konstiga grejen att precis allt som är vegetariskt smakar ljuvligt oavsett om det ser ut som en skål spya eller inte. jag tycker det behövs fler elitister inom vegomatsvängen!

och fler stora företag och barnfamiljer som inser det bra med vegkäk.

http://cree.blogg.se sa...

intressant att läsa din upplevelse, även om jag inte delar den riktigt. jag reagerade på att man på något ställe fick ta smakprover direkt med fingrarna istället för med de sedvanliga tandpetarna, men för övrigt tänkte jag inte på något sådant. fast jag har heller inte någon koll på regler kring livsmedelshantering... kanske är jag obekymrad bara för att jag aldrig blivit matförgiftad, haha! själv störde jag mig mest på trängseln. samtidigt är det ju positivt att så många kom. och jag skulle vilja säga att det var ett ganska blandat klientel, både till ålder och "stil", åtminstone när jag var där. sonen blev för övrigt väl mottagen och fick vid mer än ett tillfälle höra "ta fler!" när han provsmakade. med andra ord: vi gillade mässan! ;-D

Gisela sa...

Jag får hålla med inlägget här ovan tror jag... Min reaktion var istället hur blandat det faktiskt var i åldrar, "stilar" och folk. Jag var på ett av föredragen och förvånades över att intresserade äldre damer trängdes med yngre veganer för att höra om träning och veganmat. Livsmedelshanteringens rätt och fel slog mig inte... Det enda som var jobbigt var trängseln men som sagt här, det var lokalen som var för liten. Min pappa köade utanför i tio minuter men fick sedan ge upp för han insåg att han inte skulle hinna. Nästa år hoppas jag på Malmömässan som lokal! :)

Emmie sa...

Tycker folk det är pinsamt med mammor som kommer med sina barn? Wow, det låter jävligt dumt. Jag gillade att stå på mässan, det var kul att träffa olika sorters människor och få prata en stund. Det var jäkligt trångt och hektiskt dock.

Jag kan störa mig på att så många människor äter precis vad som helst som är veganskt, bara för att det är just veganskt. Min lillasyster äter precis vad skit som helst och tycker det är gott medan jag knappt står ut. Jag gick på smålands vegancafe en gång men den maten var inte ens ätbar. Okryddad tofu och halvgräddad potatisgratäng. Jag tror nog att vegomaten behöver fler matsnobbar/elitister. Speciellt när man läser många amerikanska och engelska veganmatbloggar så ser man massor av fantastisk mat som man inte har en chans att bli bjuden på här i sverige.

Kristofer sa...

Jag röstar nog för att det är du som är fördomsfull faktiskt. De "ölstinna 20-åringarna i kollektiv" var nog bortresta till Salem förresten. ;]

schmut sa...

->cree, gisela & kristofer:
det kan mycket väl vara så att publiken såg annorlunda ut när jag inte var där, men den timman jag var där var majoriteten under 25. det fanns en handfull "äldre" vegetarianer, i huvudsak kvinnor 50+ och mindre än 5 barn.

plockemat utan tandpetare anses nog inte lika farligt som att ha kylvaror till allmänsmakning, att ha varm mat framme i en kantin för länge eller att inte ha handfat på plats då man tillagar och serverar mat.

trängseln tycker jag egentligen är ett mindre problem. att det kommer folk är bara bra, men tyvärr var mässan inte så upplagd att yrkesfolket kom. fokuset är inte på maten utan på livsstilen och iochmed det får vi fortsätta att äta vår veganmat hemma istället för på krogen.