tisdag, mars 18, 2008

unga fashionistas tar över?

någon dag efter att media har hyllat de unga tjejer som tagit bloggvärlden med storm och blivit kassa-kor utan dess like, så kommer det nya nyheter om att det kanske inte är en bra utveckling.
alltför många verkar skratta lite hånfullt och skadeglatt åt att konsumentverket bestämmer sig för att granska om modebloggarna har dold reklam (i text). däremot har Kulturbloggen tagit upp en sak som borde uppmärksammas både en, två och tre gånger eftersom det hela rör sig om ungdomar som inte sällan fortfarande går i gymnasiet:
"Ja, det är fel att ett antal unga tonåringar som bloggat tagit emot annonspengar, miljontals kronor till och med, för att skriva om varor och göra reklam för dem utan att tydligt tala om att det är reklam.

Först och främst är det annons- och reklamföretagen som utnyttjar tjejerna som ska skämmas och som ska granskas. För de vet mycket väl vad som gäller och har utnyttjat ungdomarna som inte fått de korrekta råd de borde."
(Kulturbloggen)
även om man skulle kunna gissa att det inte är helt korrekt, så handlar det om ungdomar som kanske litar lite väl mycket på vuxna i deras närhet. om ett företag kontaktar democh säger att de vill betala dem pengar för att skriva om precis vad de älskar, så skulle de flesta hoppa högt av glädje. pengar är inte något tonåringar har (tillräckligt) mycket av, oavsett bakgrund, så det är givet att de tackar och tar emot. även om det ligger aktiebolag bakom bloggarna (som i Blondinbellas fall) så gissar jag att majoriteten av bloggarna tar för givet att det är lagligt eftersom bolag som borde vilja följa lagen för sin framtids skull, vill betala dem.

tjejerna må inte skriva de mest innovativa inläggen som sjuder av personlig touch, men samtidigt måste jag erkänna att mina inlägg inte heller är något som borde bevaras för eftervärlden mer än som kuriosa. skillnaden är att dessa (små)tjejer faktiskt tjänar pengar på att blogga och jag gissar att det är just det som sticker i ögonen på många.
jante-lagen i ett nötskal.

och förresten, var inte Lassbo en av de första att ha illa dold reklam i sina inlägg?

1 kommentar:

Carina sa...

Hej - en blogg helt utan reklam - tror jag...=) är min trädgårdsblogg, kika in om du får tid!/Carina