söndag, maj 04, 2008

sockerpiller och sockervadd

för att få motsträviga människor att ta medicin försöker man göra medicinen mer välsmakande men det slutar oftare än inte med att man får i sig något svårdefinierat som sätter sig på tvären.
det ska vara fruktigt, fräscht och lite sommarkänsla. svennigt, bonnigt men lite Elle á la carte sådär. smultronsmak, citrus eller kanske röda bär. barnen kan mutas med banan eller lakrits. bara Bisolvon vågar dräpa till med skrämselhicka i smak av choklad/körsbär och flertalet antidepressiva ger mintig andedräkt. ska man vara seg och trist så bör man iallafall ha fräsch andedräkt!

däremot måste jag erkänna att jag förstår inte riktigt tanken bakom det hela:
medicinen ska smaka tillräckligt gott för att man ska kunna peta i sig sin dos utan att gräma sig alltför mycket, men det ska bara precis gå att svälja så att man inte känner för att ta sig lite extra som färdkost. ingen bör halsa Bisolvon istället för att ta sista pralinen i Aladdin-lådan!
hade det inte då bara varit enklare att göra medicin med smak av brysselkål? gurkmix? ketchup? hp-sauce? kapris? ett tillbehör man kan tänkas stå ut med, men som ingen någonsin förätit sig av? ett kondiment för att klara tillfället?

eller borde allt kanske smaka så som det känns?
vitaminer som hade smakat espresso, lugnande som smakat grädde, antidepressiva som smakat sockervadd och allergitabletter som smakat nyklippt gräs. det hade kanske varit lättare att komma ihåg att ta sina mediciner om de hade smakat som den känsla de ger.

1 kommentar:

Studiomannen sa...

Den dagen du behöver dricka (just så tar man detta) koleravaccin för färd till fjärran land hade du önskat att det smakat som något sött från Lundagård. Har varken förr eller senare upplevt något jävligare.