tisdag, juli 15, 2008

klimatslö och miljöslapp

klimatsmart verkar vara ordet man hoppas ska fastna 2008.
inte bara på egna individen utan på allt vi gör och pratar om.
men handlar våra val egentligen om att vara smart? är det inte snarare så att när vi gör saker som får smärre konsekvenser för miljön så är vi lata? vi vet ju vad konsumtion är och gör. vi vet vad engångsartiklar är och gör. när vi ändå väljer att använda dem handlar det ju om ren slöhet. kanske inte likgiltighet men vi orkar inte satsa den där extra tiden (eller sedeln) på att göra vad vi borde. vi skjuter tanken åt sidan och hoppas på en annan dag. då ska vi ta tag i oss själva och våra val, men nu har vi minsann inte tid eller ork!

jag förstår att benämningen smart är en vi gärna ger oss själva men vore inte
klimatenergisk eller klimatpigg mer lämplig? eller kanske bara prata om motsatsen? det är klimatslött att köpa Evian för att det ser så fint ut i dyra handväskan. det är rent miljöslappt att köpa en engångsgrill till parkhänget och att köpa storpack engångsrakhyvlar är helt enkelt naturslasigt!

för tips om hur man lever mindre miljöslappt kan man läsa Camino och då i synnerhet bloggarna

2 kommentarer:

psykiatrin.blogg.se sa...

Hej!
Intressant med en diskussion.

Jag håller med om att många ÄR sin sjukdom, fysiska och psykiska. Detta är ofta en krisfas som många som får en diagnos går igenom. Och kanske har människor med psykiska besvär svårare att ta igenom sig det eftersom det handlar om känslohantering etc.

Hmm jag vet inte, jag tycker du får det att låta som att den psykisk sjuke gör att det är svårare att få hjälp.
"Hur man visar upp sig"? Ja det är ju ett av problemen för psykisk sjuka att de mår dåligt - men ser inte dåliga ut. Man har en tuffare vardag i att man ofta inte kan tala för sig sak, för att man hatar sig själv eller inte hittar ord i all ångest, man tycker inte man är värd vården.
Att vara psykisk sjuk kräver psykisk hjälp, och det kan vara svårare att ge än fysisk.

Tabun du pratar om handlar mer om generationer. Jag vet att det har blivit bättre sen Freuds tid men fortfarande är det tabu att ha en psykisk diagnos som bipolär och borderline. Depression har blivit lite mer accepterat, men är fortfarande förenat med skam och skuld.

Änglarna handlar inte om vilks som skött sitt jobb. Många kan sköta sitt jobb, bara välutbildade och på sitt sätt vara engagerade.
Änglarna är de som har det lilla extra, som har gett dom här patienterna något mer än en säng i tvångsvården.
Kraven på personalen inom psykiatrin handlar mer om fysiska ändamål och kontroll över människor än att psykiskt kunna hjälpa människor.
Och jag Önskar att det inte hade behövts en sådan här sida, jag önskar kanske tom att inte så många anslöt sig och berättade om sina öden med psykiatrin - men det ser ut så här i Sverige, och vi vill ändra på den.

Du skrev "men jag tycker att ibland förlöjligar vi oss själva och vår situation genom att göra allt så serie-artat."
vilken koppling har du till psykiatrin och vad tycker du själv om vården?
Mvh Psykos

psykiatrin.blogg.se sa...

hmm vara välutbildade even