fredag, november 14, 2008

vi vs dem - ipred i ett nötskal

en sak som slår mig när man läser om ipred och nätpirater är att alla pratar om dom där, de andra. de som inte är som vi, de som gör annorlunda.
vad jag inte kan låta bli att undra är vilka de
andra är?

Niklas Strömstedt råkade slå huvudet på spiken när han visade att han stod med en fot i vardera läger och att han av alla var med i det obskyra gänget
de andra.
det visade på vad vi alla redan vet - det finns inga nätpirater som bara stjäl och det finns inga kulturarbetare som enbart tar vad de betalt för. det är inte svart på vitt utan det handlar mer om att komma ut ur garderoben:
vad har du för filer på datorn? var surfar du på internet? vad har du på din ipod?

man må gång på gång hävda att det handlar om upphovsrätt, att ge kulturarbetarna en chans att ge massan bra kultur och att inte skjuta oss själva i foten genom att svälta ut det arma stackars folk som kulturarbetarna är, men såvida man inte analyserar sin egen roll i det hela, kan man inte komma någonstans.
"För oss handlar denna debatt framför allt om de grundläggande förutsättningarna för svenskt litterärt skapande. Principen om upphovsmannens ensamrätt att förfoga över det han eller hon skrivit ger författaren en möjlighet att försörja sig på sitt skapande.

Tar man bort denna rätt fråntar man inte bara upphovsmannen hans eller hennes möjlighet till inkomster, man nedvärderar också det litterära skapandet som hantverk."
debattinlägg på SVD
jag tror inte att någon någonstans tror att kulturarbete är enkelt och kommer lika naturligt som att blåsa såpbubblor en sommardag, men myten om den lidande konstnären är passé. den lidande konstnären bloggar numer om sin vardag och vi har sedan länge insett att det är inte särskilt mycket som skiljer sig från byggarbetarens vardag mer än vilka nummer som står i adressboken och viktigast av allt, hur man ser på sig själv.
varför skulle det på något vis vara mindre klandervärt att Strömstedt hade illegalt material på sin blogg än att Svensson har illegalt material på sin blogg? för att Strömstedt
är någon? för att han är en kulturarbetare?

1 kommentar:

Sofia sa...

Huvudet på spiken!
...jag fluktar ofta på din fina blogg. Tack för att du sprider vettig information med ett härligt språk!