söndag, januari 25, 2009

den sjuka pöbeln?

i SvD tar Hanna Fahl upp samma sak som hon och Maja Asperö Lind gjorde i ett radioprogram nyligen : att det går mode i sjukdomar och diagnoser.
"Nuförtiden är det ingen som skäms för en släng av bipolaritet eller panikångest. Och att läkemedelsindustrin nu beslutat sig för att våra tarmar och intima slemhinnor är redo för exploatering, är ett tecken i tiden"
a) man får inte en släng av bipolaritet. det är något de flesta får brottas med resten av livet.
det är som att säga att någon får en släng av diabetes.

b) fibrer är inte bara för de förstoppade utan fibrer har ett annat skäl vilket också är skälet till att produkter som bran flakes och kruskakli finns : fibrer hjälper kroppen att ta upp näringsämnen. för mycket fibrer har motsatt verkan.

c) laktosintolerans testas på sjukhus via ett utandningsprov alternativt blodprov.

istället för att säga att det får inflation i sjukdomar och diagnoser skulle jag vilja säga att det går inflation i att förkasta diagnoser och bete sig som en överlägsen primadonna.

7 kommentarer:

Joshua_Tree sa...

"Nuförtiden är det ingen som skäms..." Nej, men det är väl bra? Varför ska man behöva skämmas över att vara sjuk? Vilken jävla idiot.

schmut sa...

för att en fin flicka inte bajsar? duktiga människor låter sig inte bekommas av sjukdom?

jag tycker det är intressant att hon inte reflekterar över att fler diagnoser kan bero på att fler söker vård idag eftersom det inte är något att skämmas över att vara sjuk samt att sjukvården har kommit en lång väg bara på de sista 20 åren.

Anonym sa...

"Krönikor är alltjämt en levande genre, främst inom journalistiken, där ordet dock vanligen avser en löst sammanhållen serie tidskommenterande artiklar av en kolumnist eller gästkrönikör."

Från svenska wikipedias artikel "Krönika".

Dags att läsa på sina journalistiska grepp månne? En krönika syftar inte till att beskriva verkligheten på ett objektivt sätt, den återspeglar inte heller nödvändigtvis krönikörens egna åsikter.

Om jag får krönikera lite anonymt så anser jag att när människor reagerar med sådant här allvar på en krönika är det ett tecken i tiden att papperstidningen har förlorat något kritiskt. Ingen läser dem och ingen känner dess konventioner. Det hindrar dock inte människor att i bloggen publicera egna krönikor och skriva egna åsiktstexter. Synd bara att bloggarna inte på ett medvetet plan vet varför de skriver eller ens vad de skriver samt vilket syfte sådana texter har tjänat förut. Ack ungdomens förfall.


Ovanstående, där jag tar rollen av uppläxande konservativ besserwisser, är ett praktexempel på en tillspetsad kröniketext som härstammar från en enda enkel tanke. Men om man bara läste ovanstående stycke utan att veta litterär genre så är det ju svårt att veta att det inte är så allvarligt menat. Vilket egentligen oftast är problemet när man seglar på internet och specifikt bloggar.

schmut sa...

anonym: texten ifråga (av Hanna Fahl) är ingen krönika utan publicerad under nyheter.
jag har mig veterligen aldrig sagt att det var en krönika. det var du.

Kimmi sa...

Primadonna var nog ett allt för milt uttryck i sammanhanget men annars håller jag med dig till 110%.

Jennie sa...

Fast nu är det ju ingen nyhet som du påstår, utan en kolumn och för att fortsätta på tidigare spår: "Krönikör eller kolumnist är en person som skriver krönikor i till exempel tidningar." Från svenska wikipedias artikel "Krönikör".


Jag tycker att det är ganska upopenbart att det är inte är någon form av faktaframställan, utan lite vanligt hederligt orerande och således inget du måste gå i taket för. För din koppling till att "fina flickor inte bajsar" var ju bara komisk.

schmut sa...

->anonym aka jennie: läs gärna på SvD. kolla var inlägget publiceras.

behöver inte "orerande" vara verklighetsrelaterad? iochmed att journalisten ifråga tagit upp samma sak i två olika medier så är det ju trots allt något att ifrågasätta.
är något fullt av faktafel så är det. oavsett hur och var det publiceras.

dessutom, vad är orsaken till att du kommenterar under anonym? är inte det komiskt så säg!