söndag, mars 22, 2009

maten

Jag har inte kommit förbi det faktum att jag läste en intervju med Silvia där hon berättar att det serverats ekologisk gåslever på en galamiddag där det var av oerhörd vikt att allt gick rätt till.
Gåslever, Foie Gras, visst, men ekologisk? Man använder bara mjukaste ekologiska bomullstratten för att pressa ner de ekologiska majskornen i gåsen? Man ger den ekologisk vodka för att levern ska sprätta iväg och bli stor som bara den på kortast tid möjligt?
Sedan kan jag inte låta bli att undra varför man vill ha det på menyn? Visst, smaken må vara blingbling för köttälskande smaklökar men det är också en av de mest hatade råvarorna. Har det att göra med dess band till fin klass som gör att man trots alla annan politisk korrekthet inte kan låta bli att lägga till det på menyn?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det står i artikeln att gåslevern kommer från frigående gäss.

Sådan Foie Gras tillkommer utan trattmatning. Om du inte visste det så har gäss en inbyggd instinkt att samla på sig fettlager, bl.a i levern, innan migrationsperioden varje år.

Själv är jag glad över att snobbjävlarna äter avfallsrening-organ (=lever) och andra skräpdelar på djuren. Blir mer gås över till mig på det viset.

schmut sa...

har du sett och hanterat gåslever?
då borde du veta hur liten den är jämfört med den man vanligen tänker på. det vill säga, det måste gå åt tämligen fler gäss och konsistensen på dessa gäss lever är helt annan.

dessutom, även trattmatade gäss är oftast frigående. frigående är en ganska lös term.

disa sa...

太極峽谷,磐石營地,九族文化村,風櫃斗,雅築沙里仙溫泉,蛇窯蟬說,合歡山,嘉南八卦窯,糯米石橋,震災紀念公園,芙蓉瀑布,水鳥保護區,牛耳藝術渡假村,敷榮堂,登瀛書院,木屐蘭溪谷,木生昆蟲館,泰雅渡假村,惠蓀林場,水沙連古道,台一生態教育休閒農場,清境農場,生態農場,豐年靈芝菇,錦吉昆蟲館
奧萬大,埔里酒廠,埔里鯉魚潭,中台禪寺,台灣地理中心碑,九族文化村,玉山國家公園,合歡山,日月潭,田尾公路花園,新百果山,鹿港龍山寺,台灣民俗村,鹿港天后宮,溪頭森林,廬山溫泉,草嶺風景區,劍湖山世界,北港朝天宮,三條崙海水浴場,夏威夷,池南森林遊樂區,鯉魚潭,太魯閣,秀姑巒溪,長春祠,大佛風景區,東勢林場,古奇峰,五指山風景區,海水浴場,六福村,秀姑巒溪,石梯坪,磯崎灣,掃叭石柱,七星潭,小叮噹科學園區,大聖渡假,三義木雕博物館,谷關風景區,武陵農場,大坑風景區,亞哥花園,崎頂海水浴場