tisdag, april 07, 2009

hundkissad rhododendronjord

Min man berättade att han drömt att jag blivit helt odlingsgalen. Jag hade kommit hem mitt i natten, helt manisk med händerna fulla med krukor. Tydligen var jorden under en viss buske perfekt för vissa frösådder så jag sprang upp på natten för att sno jorden när ingen såg...
Allt var som sagt en dröm men egentligen känns det inte så konstigt. Jag är inne i en odlingsfas där allt handlar om frö, jord och planer. Det är tämligen kreativt men samtidigt, och antagligen viktigast just nu, mycket bra terapi. Kanske inte ens terapi är en bra liknelse, utan meditation? Man går så mycket in i en sak att man upphör att finnas utanför det.
Efter att ha varit i odlingslotten i 3 timmar kan jag inte återge vad jag tänkt på. Jag minns inte ens om jag tänkt på något speciellt mer än jordens konsistens och vilka växter som skulle passa bra till olika former som växer fram när man gräver.

Låter det galet? Sannolikt är det så.
Jordgubbar, smultron, hallon (2 sorter), björnbär (2 sorter), vinbär (3 sorter), blåhallon, rabarber, krusbär, kapkrusbär, tomatillo, tomat (2 sorter),gurka (2 sorter), paprika, aubergine (4 sorter), squash, chili, ärtor, sockerärtor, bönor (4 olika sorter), rödbetor, morötter (4 sorter), vitlök, purjolök, majrova, rädisor, spenat, choy sum, mizuna, american land cress, pak choi, koriander, timjan, basilika (4 sorter), salvia (3 sorter), rosmarin, mejram, citronmeliss, mynta (2 sorter), gräslök, dragon, gurkört, lavendel, isop..... är bara en del av alla de saker jag sått alternativt tagit sticklingar på denna säsongen.

Så visst, hans dröm hade nog en poäng.

4 kommentarer:

lisa sa...

Jag brukar vara väldigt skeptisk till folk som påstår att man blir så HARMONISK av att "påta i trädgården", det är inte lätt att ta det seriöst när man arbetar med trädgård, ens arbete gör en inte harmonisk så till den milda grad att man börjar bära stråhatt och gå barfora (i alla fall inte för mig), dock så gillar jag själva arbetet så pass att jag gör det åtta timmar om dagen och sedan ett antal timmar på min fritid. Det där med att man tänker väldigt, väldigt bra då man håller på med jorden kan jag verkligen hålla med om. Oftast har man ingen aning om vad och hur man tänkte, men på något sätt har tankarna blivit mer sorterade efteråt.

schmut sa...

njae, harmonisk har jag nog aldrig blivit av att fixa med jord men definitivt mer..."bearbetad".

Anonym sa...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic

Anonym sa...

[url=http://www.soultracks.com/]Buy Cheap Viagra Uk[/url]