fredag, juli 24, 2009

gratis är (grattis) gott


För ett tag sedan kunde man se en taggad vägg (i mitt område) där det stod något i stil med
"Ni har fött oss till en värld av betong och nu undrar ni varför vi står med gatstenar i händerna".
Jag skrattade lite lätt åt det slagordet eftersom det stod skrivet i ett typiskt medelSvensson-område i en mellanstor stad i Sverige. Visserligen mestadels höghus men med fler träd än hundar och fler gräsmattor än kastade ölburkar. Betongen är definitivt i underläge.
Muren där slagordet var sprayat är numera riven men jag gissar att en del människor fortfarande lever med den ångest som kompakt bortskämdhet ibland kan ge upphov till och därför vill jag ge dagens tips:
Titta upp!

Det är förbannat lätt att gå och vara bitter när man bara tittar ned på sina skor som halkar omkring i förra årets lövsörja. Om man istället tittar upp och inser att tidigare års lövsörja har förmultnat och gett energi till flertalet frukt- och bärträd så är det kanske lättare att möta livet med ett leende.
Jag gissar att det inte bara är vårt område som är fullt med utspottade kärnor som kommit att ge liv åt körsbärs-, plommon- och äppleträd, utan att det är ett tämligen vanligt fenomen. Om inte än, så kan man arbeta för att det ska bli det!

Om det nu skulle vara så att man bor i ett betonggetto där grönskan inte verkar ha en chans kan man alltid ställa sig på naturens sida genom aktivera sig med Guerilla Gardening. Sprid kärnor och frö. Plantera jordgubbsrevor i rabatten utanför hyreshuset. Kläm ner några vitlöksklyftor bland perennerna. Sätt bondbönor utanför tvättstugan. Låt myntan invadera den obligatoriska gräsmattan och sätt morötter istället för tagetes i betongrören.
Jord finns överallt och jord innebär möjligheter.

För att låta mindre pretto och mer krass så är bilden ovan en del av dagens skörd av körsbär. Mitt område kryllar av dem, säkerligen 10talet träd som folk inte verkar vara medvetna om, och om 2-3 veckor kommer plommonen.
Räknar man sedan med alla hallon-, börnbärs- och blåhallonbuskar som finns runtomkring så har man definitivt så att man kan göra en paj varje dag!

Inga kommentarer: