lördag, september 26, 2009

Dags för tolerans

För ett tag sedan läckte uppgifterna om Caster Semenyas könstillhörighet ut och det blev förvånansvärt tyst. Jag vet inte om det berodde på att folk inte förstod vad termen intersexuell betydde eller om svaret inte var tillräckligt sliskigt för att det skulle bli löpsedlar.

Däremot har Sydafrika förvånat mig och visat sig ha större tolerans än vad de hittills varit kända för. Det kan visserligen bero på att det är pengar och PR involverade men jag väljer att tro att det faktiskt är förståelse.
"Vid en presskonferens i samband med toppmötet mellan EU och Sydafrika var president Jacob Zuma mycket kritisk till att uppgifterna om Semenya läckt ut till pressen och att hennes intima fysiologi nu diskuteras öppet världen över.

– Vi har en flicka som har tävlat och vunnit. Jag tycker inte vi ska leka med folks privatliv, säger Zuma."
från DN
Få andra verkar ha förstått att detta är en ung människa som får ett livsomvändande resultat vädrat i media. Det är dessutom ett resultat av ett påtvingat test.

Man kan hoppas att det medför större tolerans och förståelse för vad som inte är stereotypt världen över även om t.o.m DN snubblar på mållinjen
"Det är möjligt att varken Caster själv eller familjen under hennes uppväxt känt till att hon är intersexuell. Tillgången på kvalificerad sjukvård är mycket begränsad på den sydafrikanska landsbygden, och det tycks dessutom som att byn verkligen accepterat henne som hon är och inte ifrågasatt hennes maskulina utseende eller pojkflickiga stil."

1 kommentar:

Stellan o Lotta sa...

Kan ju vara att mediadrevet tystnade för att det inte var så jävla "sensationellt" som de hoppades från början. Själv tycker jag att hela grejen var ganska motbjudande, genomtvingat könstest, krav på återlämning av medalj o s v.. Vad om det hade varit en omvänd situation, om Semeneya hade varit mer manlig och tävlat med män. Skulle det inlämnats protest om man misstänkte att han då också var en hon?? Öööööh, han e litte för fjollig för att vara idrottsalfahanne, PROTEEEEST!! Vette fan det...