torsdag, oktober 01, 2009

Att undersöka själv eller att hoppas på det bästa?
"Att kvinnor uppmanas att undersöka sina bröst leder till otrygghet, menar den danska forskaren.

– De tvingas hela tiden bli påminda om risken att få cancer och blir oroliga av det. Det hade kanske varit värt det om kontrollen ledde till att färre dör, men så är det ju inte".
från DNLeder medvetande verkligen till oro eller handlar det om att det blir större press på sjukvården pga alla kvinnor som vill ha en kontroll efter att ha upptäckt en förändring?
Någonstans ringer en klocka om att det inte uppskattas av diverse läkare att kvinnor tar sin hälsa i egna händer och kräver handling, stöd och uppmuntran. Är preventiv egenvård inte positivt?

Kan det inte vara så att en (egen) ökad kontroll av egna kroppen ger människor en känsla av att vara i just kontroll? Att inte bara vara ett offer utan att vara den som handlar och utför? Sitter i styrhytten?

Detta betyder ju inte man ska sätta all sin tilltro till de egna händerna, men jag kan inte förstå hur det skulle kunna vara något negativt att se över sig själv? Att man skulle undvika det för att slippa eventuell oro verkar bygga på stereotypen om att kvinnor är små våp som bör skyddas från allt farligt inklusive egna kroppen.

2 kommentarer:

Andréa sa...

Sv: Haha.. att känna sig som Kristina Lugn lät inget vidare ;D
Kul att du är med och tävlar :) Lycka till!

Dagger Deb sa...

Jag älskar din blogg. ÄLSKAR den!