onsdag, december 30, 2009

Mörkrädd

Det är en vansinnig värld där religion kan styra.
Det gäller att tro rätt och i linje med de som bestämmer för annars tror du inte bara fel utan är en även brottsling. Om du inte bara tror fel utan även uttalar din misstro, då kan du straffas med döden.
"Irans högsta ledning hotade på tisdagen med dödsstraff för landets oppositionsledare. – De som ligger bakom upproret är mohareb (Gudsfiender) och lagen är mycket tydlig när det gäller bestraffning av en mohareb, sade Abbas Vaez-Tabasi, talesman för Irans högste andlige ledare Ali Khamenei."
från DN
Det är så vansinnigt långt bort ifrån Facebookgrupper om att skämmas för Anna Anka och funderingar om twitterkändisar har publicister som twittrar för dem, att det är otroligt svårt att ta till sig.
Dagens största kaos (i mitt liv) var förlusten av dotterns älsklingsnalle och att min läkare fortfarande inte hört av sig angående sjukskrivning. I jämförelse med vad som händer i Iran så kommer jag förbannat lätt undan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Irans ledning verkar fast besluten att banka landet tillbacka till medeltiden med sitt religiösa snack.
Men det som också upprör är svenska journalisternas ovana att skriva "svenskar" om invandrare som inte ens vill vara svenskar utan uppenbart reser tillbaka trots alla risker och sen KRÄVER att UD ska hjälpa dem.

Minns hur för ett år sen flera hundra libaneser krävde ett särskilt chartrat flygplan då det blev oroligheter i libanon - och fick! på vår bekostnad förstås. Och sedan var "kränkta" för att de fick vänta på planet ett par dagar. Om de söker sig hit och får asyl för att de inte kan bo i hemlandet och känner sig hotade där - varför i all sin dar åker de dit så fort de får PUT? för de kallt räknar med att de flata politkorrekta svenska myndigheter ordnar allting.

schmut sa...

Varför skulle de inte omnämnas som svenskar? De bor ju här men har fortfarande ett stort intresse för sitt gamla hemland och är därför politiskt aktiva. Det har ju varit en grundförutsättning för att de ska vara politiskt aktiva - att de lämnat Iran.

När det gäller Libanon så var majoriteten på semester alternativt återbesök. Ska en flykting som blivit svensk medborgare aldrig få lov att se sig om? De flesta som åker tillbaka på semester/återbesök gör ju det till regioner som är lugna och som inte ses som oroshärdar längre.

En svensk är en svensk är en svensk. Det kvittar om man är född i Beirut eller Lilla Edet.

schmut sa...

Dessutom, ""svenskar" om invandrare som inte ens vill vara svenskar "?
Det handlar inte om att det varit deras livs mål att bli svenskar och svenskare än Tore Skogman. Det har varit deras mål att överleva och kunna föda sig och sin familj. De har rymt till friheten och Sverige råkade bara vara ett av namnen på en fredlig zon.

Att flyktingar (och invandrare av alla dess slag) av något slags tacksamhet ska viga sitt liv åt att leva inom Sveriges gränser är befängt. De är precis lika fria som alla infödda svenskar att göra precis vad de vill utan att deras val ska ifrågasättas.