måndag, januari 04, 2010

Inte innanför grindarna

En nyhet som slunkit förbi men som jag inte kan låta bli att kommentera (trots allt) är den kring ett förskolebarns uppsägning på vad som minst sagt kan kallas vaga grunder. Tydligen har det hela löst sig och barnet får gå kvar, men mamman till barnet får inte vistas på förskolans område.
Vad har då kvinnan gjort som gör att man anser henne ett arbetsmiljöproblem och så oroande att hon inte ens får hjälpa till att ta av sitt barn stövlarna?
"– Jag förklarade att det är jättetråkigt om barnskötaren blivit ledsen över någonting. Men jag undrade bara hur de jobbar utifrån ett genusperspektiv och förklarade för henne vad det handlar om, att man omedvetet behandlar pojkar och flickor olika. Det var inga otrevligheter på något sätt, säger Diana Saksala för SvD.se.
Under mötet förklarar också rektorn att ett vittne, en förälder till ett barn som går på förskolan, berättat att Diana talat i en brysk ton och ”låtit ironisk” under samtal med personalen. "
från SvD 100104

"Personalen på förskolan ska ha känt sig påhoppade av mamman enligt rektorn. Mamman ska ha sett missnöjd ut när hon lämnar och hämtar dottern vilket gett personalen obehagskänslor."
från SvD 091119
Är förskolor totaltära makter som inte bör diskuteras eller ifrågasättas? Är det inte vettigt att föräldrar är intresserade av vad sina barn gör och lär sig?

Kan dock inte låta bli att undra varför mamman går med på villkoret om att hämta och lämna utanför området? Visserligen är det ont om förskoleplatser i de flesta kommuner men vad ger det barnen för signaler att någons förälder är persona non grata? Vad är det vi inte hör i media? Visserligen har förskolepersonal tystnadsplikt men gäller den så långt att den täcker allt som sker på arbetsplatsen?

1 kommentar:

tristessan sa...

Så olustigt. Förskola känns igen mindre lockande.