torsdag, mars 25, 2010

Det handlar inte om Bjästa, det handlar om dig

Det senaste dygnet har jag hört mer om Bjästa än någonsin tidigare. Negativa ordalag, det bör jämnas med marken, uteslutas ur Sverige och visst måste det handla om inavel?

Det är kanske en sund reaktion att skylla på samhället - det måste vara dom. Men, vad vi gör är egentligen precis vad folket i Bjästa gjorde och det är att peka ut en gemensam fiende. Visa på den felaktiga faktorn och förtränga vad problemet egentligen är.

Jag tror inte att Bjästa är unikt. Tanken att barnet vi sett växa upp kan bli en våldtäktsman är skrämmande och vi vill nog alla förtränga den. Skylla på yttre omständigheter, skylla på offret eller skylla på ..ja, vad som så länge det inte träffar för nära egen farstu.
Istället för att se vad det är som gör att den här pojken tog stegen mot att bli sexualbrottsling, så fokuserade man på varför en viss flicka kunde se sig som offer.
Istället för att se varför en hel kommun smutskastade små barn som var offer för ett brott, så fokuserar vi på hur illa det står till i den här kommunen.

Om vi fortsätter så här kommer vi aldrig lära oss. Bjästa är inte unikt, våga inte ens tro tanken.

Inga kommentarer: