måndag, augusti 16, 2010

Librarylover, för alltid.

Det är äntligen höst på väg och jag gör vågen. Vara inne, dricka massor av te/kaffe och läsa sig till lite kunskap. Inte vara så förbannat hurtfrisk med en honungsbrun kroppston, alltid på väg att göra något storslaget, utan bara nörda ner sig på biblioteket.
Jag har fått upp sådan speed i mitt läsande att mitt gamla (stendöda) projekt 50 böcker om året lätt hade kunnat heta 150 böcker om året. Senaste tiden har jag läst så många eminenta böcker att jag faktiskt måste tipsa loss
  • Ta mig, ta mig med dig av Lauren Kelly. Ännu en av Joyce Carol Oates psuedonymer men jag tycker mig se den distinkta skillnaden att dessa lutar mer åt thriller-hållet än de under hennes eget namn. Fortfarande mörka, förvirrande och väldigt mycket känslor utanpå huden, men ändå annorlunda
  • Borta bäst av Sara Kadefors. Av någon anledning har flertalet lokala bokaffärer sorterat in Sara Kadefors under chicklit. Undrar om de tänker att unga mediapersonligheter som skriver böcker, det måste ju bara vara chicklit? Den här är i en helt egen genre. Genialiska fördomsutpekar-böcker kanske? Författaren sätter fingret på hur vi bygger upp föreställningar om oss själva och vad som händer när de börjar naggas i kanten. Vad är identitet och vad är skydd mot omvärlden?
  • Kafka på stranden av Haruki Murkami. Jag har hört hans namn nämnas i Vi läser ett flertal gånger men något har tagit emot. Det har helt enkelt inte intresserat. Inte förrän jag läste om handlingen till denna boken, så insåg jag att det här nog skulle vara något jag verkligen skulle gilla. Splittrad men med en röd linje. Mycket filosofi utan att det känns dammigt eller högtravande. Att sedan huvudpersonen, Kafka bestämmer sig att den ideala boplatsen är på ett bibliotek, det gör bara mig ännu mer förtjust.
  • Donna and the Fatman av Helen Zahavi. En present från en vän som blev utläst på en natt. Snyggt språk, udda personligheter och ett annorlunda sätt att se på sitt liv och sitt öde. Egentligen totala motsatsen till Kadefors bok - här bygger folket inte sin självbild baserat på vad de vill vara utan på vad folk säger om dem.
  • Pygmy av Chuck Palahniuk. Definitivt inte en bok man läser medan man väntar på att sömnen ska infinna sig. Rapporter från en terrorist skriven på bruten engelska. Hur han uppfattar USA, sitt syfte och människorna han möter. Som vanligt med Palahniuk är inget riktigt som man tror.
  • Baby Jane av Sofi Oksanen. Kanske inte klassad som en sådan, men en ytterst bra bok om psykisk ohälsa och hur olika den ter sig för olika människor. Så som många av de ovanstående handlar den om vardagsflykt och hur många bygger upp sin självbild. Är du den du är nu eller den du var igår? Förändras du baserat på vem du är med? Vad finns egentligen innerst inne?

Inga kommentarer: