tisdag, oktober 12, 2010

Var går gränsen?

På senare tid har det varit en del diskussion om mårdhunden. Tidigare har det mer varit i samband med norra Sverige och Finland men nu är även min landsdel aktuell för invandring.
Skånes Länsstyrelse går hårt ut i media och förutspår ond bråd död och kallar det McDonaldisering om mårdhunden får fäste. Han föreslår kameraövervakning, avlivning, sterialisering - hela kitet.
Så går det när ett djur lite för högt upp i näringskedjan vill flytta in.

Jag kan dock inte låt bli att fundera över hur vettigt det egentligen är att ingripa? Man säger att man gör det för att rädda mångfalden och skydda människor från smittor, men samtidigt gör man ju ett ingrepp i ett naturligt skeende. Är inte risken att man i sina försök att bevara allt på status quo rubbar naturens egna balans?

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har rätt och du har fel. Man kanske inte skall ingripa. Men ser man tillbaka, ex.vis till Australien, där många icke inhemska djur tog sig in, så var det inte så lyckat för flora och faunan.

Jag vill inte gärna ha mårdhunden här. Det är ytterligare ett rovdjur som förstör. Precis som vildsvinen som rymde från hägnen i Sörmland på 80-talet. Men.... intressant diskussion.

/Birgitta