onsdag, februari 06, 2013

Inte näthat, bara hat

Läser en krönika i Sydsvenskan om näthat och måste erkänna att termen näthat skaver lite. Näthat indikerar att något endast sker online och på något vis är bundet till just internet. Frågan är om det verkligen är så? Det handlar inte om sura kommentarer som härstammar från en usel dag och ett surt liv med mycket galla, utan om regelrätt våld. Psykiskt våld där man torterar någon med regelbundna hot för att få dem att tystna och krypa ner under täcket.

Om vi bara skulle prata om detta som näthat skulle vi indikera att dessa individer endast gör det på nätet och är fredliga varelser när vi möter dem på stan. Men, en människa föds inte på nytt framför en dator. En dator må ge ett visst skydd mot direktkontakt men tanken föds i människan du möter på stan.

Dessutom, det vi ser på nätet har ofta kopplingar till sexism. Är det någon som tror att männen som hotar kvinnor på nätet behandlar kvinnorna i sitt liv med silkesvantar? Männen som hotar att våldta och styckmörda kvinnor som har en åsikt de varken delar eller ens respekterar, hur beter de sig bortom internet? Även det andra FB har intressanta diskussioner på ämnet.

Inga kommentarer: