fredag, mars 08, 2013

8 hela dagen, hela året

Tidigare idag skrev en man på twitter om hur han ansåg man skulle lösa problemet med kvinnors rädsla för att gå ensamma om kvällarna men allra mest en lösning för att ta död på myten att alla män är våldtäktsmän - han skulle se till att gå bakom kvinnor utan att bry sig om deras eventuella rädsla. Hans tes verkade vara att rädslan var irrationell och det värsta i sammanhanget var att män kände sig utpekade. Hans tweet bemöttes och togs sedan bort.

Dock syns liknande åsikter idag även i Sydsvenskan. Kvinnor berättar om hur de bemöts på krogen såväl som dansgolvet men ägarna till de olika uteställena förnekar att det skulle vara ett problem.
Vad kvinnor upplever som ett orosmoment ses inte som ett problem. Att det ens skulle finnas ett problem och orsakerna till dessa diskuteras inte. Istället lyfts det fram vad kvinnor kan göra för att minska risken för att bli offer. Även en representant för Malmö stad kommenterar med slutklämmen att överfallsvåldtäkter inte är vanliga i Malmö just nu. Det ger det hela en konstig vinkling - är en hand i skrevet eller ett juckande mot häcken inte något allvarligt bara för att det finns värre saker man skulle kunna tänkas utsättas för?

Och ni undrar varför vi fortfarande behöver en 8 mars?

Inga kommentarer: